Strojni ometi

Vgradnja ometov je faza, ki pri gradnji hiše naredi prvi vidnejši estetski korak naprej in skrije opečne stene.

pumpa ometiNekaj desetletij nazaj je bil material za pripravo ometa poznan le cementna mešanica s peskom, ki se ga je na površine nanašalo na klasičen ročni način.

Današnji sodoben omet mora vsebovati pravo mero hidravličnega veziva. To je lahko cement, apno ali mavec. Ravno po teh vezivih se ometi med seboj razlikujejo. Glede na uporabo veziva so ometi razdeljeni na štiri glavne skupine.

Prva skupina so apneni ometi, izdelani iz gašenega apna. Odvisno od namena se razmerje peska in apna, ter velikosti zrn peska različno določa. Vsi apneni ometi imajo odliko, da so dobro prepustni in imajo sposobnost vpijanja vlage v notranjih prostorih.

Naslednja vrsta so mavčni ometi. Medtem, ko lahko apnene omete uporabljamo tako na notranjih, kot na zunanjih površinah, pa mavčne omete lahko samo v notranjih prostorih, ki so dovolj suhi. Pri uporbi mavčnega ometa je potrebno paziti, da se izdelano maso porabi že v nekaj minutah, saj se mavec kot vezivo zelo hitro strdi. Pomembna odlika tega ometa je, da se ne krči.

Tretja skupina so cementni ometi. Ker so ti močno odporni proti vlagi in mehanskim poškodbam, so uporabni za veliko vrst različnih površin. Pomembno je omeniti, da cementni omet na opečnati podlagi zelo rad razpoka, saj ima bistveno drugačno razteznostno lastnost kot opečnati zidaki. Zaradi tega se takšen omet uporablja predvsem na zidnih in stropnih površinah s pogostim močenjem, kjer moramo zadostiti višjim zahtevam po trdnosti, odpornosti na vlago in na zmrzal ter dobremu tesnenju.

View the embedded image gallery online at:
http://fasaderstvo-sajin.si/strojni-ometi#sigFreeIde72c43a928